Lietuvos architektų sąjunga

2010-07-15 VAUET posėdžio išvados

2010 liepos 15 d. vykusiame Vilniaus architektūros – urbanistikos ekspertų tarybos posėdyje nagrinėti 4 projektai:

1.Vietos J.Basanavičiaus paminklui parinkimo pasiūlymai
Vilniaus miesto savivaldybės administracijos Miesto plėtros departamentas
Miestovaizdžio skyrius – B.Raguotienė

Visuomeninei iniciatyvos grupei pareiškus pageidavimą Vilniaus mieste pastatyti paminklą lietuvių visuomenės veikėjui J.Basanavičiui, Vilniaus miesto savivaldybė kreipėsi į LAS ekspertų tarybą, prašydami padėti išrinkti vietą skulptūrai.
Paminklui – 1930 m. R.Jakimavičiaus sukurtos skulptūros padidintai kopijai – pasiūlytos 3 alternatyvios vietos Vilniuje: K.Sirvydo skverelis, erdvė prie Filharmonijos (Aušros Vartų g.-Subačiaus g. sankryžoje) ir erdvė J.Basanavičiaus gatvėje, priešais Rusų dramos teatrą.

Erdvė prie Filharmonijos (Aušros Vartų g.-Subačiaus g. sankryžoje)

K.Sirvydo skverelis

Erdvė J.Basanavičiaus gatvėje, priešais Rusų dramos teatrą

Eskpertai pritarė, kad Vilniuje būtų pastatytas paminklas J.Basanavičiui. Jų nuomone, paminklų istorinėms asmenybėms Vilniuje arealai turėtų būti diferencijuoti pagal hierarchiją ir istoriją. Pasiūlyta Vilniaus senamiestyje statyti paminklus Lietuvos senosios istorijos (LDK ir ankstesnio laikotarpio) asmenybėms, o vėlesnio laikotarpio svarbių veikėjų įamžinimui rinktis vietą už senamiesčio ribos.
Daugumos ekspertų nuomone, erdvė prieš Rusų dramos teatrą tinkamiausia visomis prasmėmis: simboliškai žymi senamiesčio ir naujamiesčio sandūroje, architektūrinė aplinka atitinka skulptūros originalo sukūrimo laikmetį, o J.Basanavičiaus gatvės vardas adekvačiai prisidėtų prie pagarbos visuomenės veikėjui išreiškimo. Be to, erdvės mastelis tinkamas skluptūros dydžiui, o dėl jos lokacijos – ant trakto į senamiestį –  paminklas J.Basanavičiui būtų nuolat matomas vilniečių.

2.Sklypo S.Konarskio g. 2 detalusis planas ir užstatymo projektiniai pasiūlymai
Detalusis pl. – UAB „Ramboll Lietuva“, autorius – A.Sasnauskas
Projektiniai pasiūlymai – UAB „Trys A.M.“, autorius – K.Reimeris
Recenzentas – I.Kliobavičiūtė

Buvusioje “Vilniaus duonos” kepyklos teritorijoje, greta “Vingio” kino teatro ir aukštybinio “Helios city” verslo komplekso ketinama statyti naują daugiabutį. 8 aukštų su mansarda pastatą sudarytų trys tarpusavyje sujungti ir tarpusavio atžvilgiu kiek prastumti korpusai. Pasak architektų, ieškant sąsajų su urbanistiniu kontekstu, daugiabučio apdailai parinktas klinkeris (mansardai ir pirmajam komerciniam aukštui) ir tinkas.

 

 

Daugumos ekspertų nuomone, autoriai nesuklydo parinkdami pastato mastelį, tačiau architektūrinis sprendimas neadekvatus vietos svarbai ir potencialui. Autoriai paraginti atsisakyti “tipinio projekto” charakterio bei apdailos eklektikos ir ieškoti aiškiau išreikšto, savito architektūrinio įvaizdžio. Viename kvartale su “Helios city” kompleksu projektuojamas pastatas turėtų sudaryti vieną kompoziciją. Todėl keli ekspertai pasiūlė keisti pastato struktūrą: suskaidyti jį horizontaliai į stilobatą (pratęsiantį “Helios city” parterinę dalį) ir aukštesnį korpusą.

3.Dvibučio gyvenamojo namo Šeimyniškių g. 13 rekonstrukcijos projektiniai pasiūlymai
IĮ „Janina“, autorius – M.Kalmantaitė
Recenzentas – I.Kliobavičiūtė

Šeimyniškių gatvėje iškart po II P.K. pastatytą (spėjama, kad projektas parengtas tarpukariu) namą ketinama rekonstruoti, aukštinant mansardą.

Ekspertai pastebėjo, jog šis pastatas, nors ir neįtrauktas į kultūros vertybių registrą, yra reikšmingas ir vertas pagarbios, subtilios intervencijos Lietuvos tarpukario gyvenamosios architektūros pavyzdys.
Tarybos nuomone, siūlomas rekonstrukcijos sprendimas nepriimtinas: užmiesčio architektūros kalba nedera su senojo namo “bauhauzo” charakteriu, vienšlaitis stogas darko proporcijas, jo nuolydžio kryptis stokoja argumentų.
Kadangi pastatas kompoziciškai yra išbaigtas, tarybos nuomone, naujas antstatas/priestatas taip pat privalo turėti architektūrinę idėją ir būti aiškiai suvokiamas kaip naujadaras.
Autoriams pasiūlyta atsisakyti vienšlaičio stogo (taip pat griežtai pasisakyta prieš Kultūros paveldo departamento rekomenduojamą dvišlaitį stogą), pabandyti sutapdinto ar keturšlaičio stogo variantą.

4.Sklypo Siesikų g. 15 detalusis planas ir projektiniai pasiūlymai
Detalusis planas – UAB „Geco architektūros studija“, autorius – T.Gecas
Projektiniai pasiūlymai – UAB „Statybos valdymo biuras“, autorius – G.Stanislovaitis
Recenzentas – A.Asauskas

Ant Šeškinės kalvos, padrikai gyvenamaisiais, administraciniais pastatais, garažais užstatytoje teritorijoje planuojama pastatyti administracinį Maisto ir veterinarijos tarnybos centrą (3000 kv.m). 3-4 aukštų iš 3 korpusų sukomponuotas kompleksas būtų statomas garažų vietoje prie pat kalvos šlaito. Pasak autorių, kadangi urbanistinis kontekstas neturi jokio išreikšto charakterio, administracinis pastatas turėtų megzti dialogą su aplinkine gamta – stiklinės sienos atspindėtų žalumą.

 

 

Priešprojektinių sprendinių įvertinimui ekspertai pritrūko medžiagos (juos paprašyta pateikti svarstymui ateityje), tačiau analizuojant detaliojo plano sprendinius pareikšta pastaba, jog sklypo sprendiniai turėtų būti kompleksiški. Teritorija yra tarp niekaip nebaigiamo statyti Nacionalinio stadiono ir senvagės jugntis, todėl joje svarbu numatyti pėsčiųjų takų jungtis; taip pat pasvarstyti apie likusių garažų ateitį.

Kontaktai

Lietuvos architektų sąjunga
Kalvarijų g. 1, 09310 Vilnius, Lietuva

Tel.: (8~5) 275 6483
El. paštas info@architektusajunga.lt

Juridinio asmens kodas: 191934984
PVM mokėtojo kodas: LT 919349811

Plačiau…

Užsiprenumeruokite naujienlaiškį

Archyvai

Atgal