Lietuvos architektų sąjunga

Architektai sunerimę: nei visuomenė, nei profesionalai nematė naujos Palangos universalios salės projekto

Lietuvos architektų sąjunga LR Aplinkos ministerijai, LR Kultūros ministerijai, Viešųjų pirkimų tarnybai (VPT) ir Palangos miesto savivaldybei pareiškė susirūpinimą, jog visuomenei svarbaus ir kurorto kaitai didelę reiškmę turėsiančio pastato – naujos universalios arenos – projektavimo procesas stokoja viešumo.

Prieš kelias dienas žiniasklaidoje pasirodė informacija, jog jau yra parengtas universalios 2000 vietų arenos Palangoje techninis projektas, gautas leidimas objekto statybai, netgi svarstoma valstybinės paramos galimybė.

Lietuvos architektų sąjunga su nerimu seka arenos, kuri planuojama Palangos centrinio stadiono teritorijoje, projektavimo eigą. Prieš pusmetį LAS savo susirūpinimą raštu pareiškė toms pačioms aukščiau išvardintoms institucijoms, teigdama, jog statinys turės svarbią įtaką Palangos miestovaizdžio, urbanistinės struktūros, socialinio ir ekonominio konteksto kaitai, todėl jo architektūrinių, urbanistinių sprendinių kokybei privaloma skirti ypatingą dėmesį.

Tuomet LAS siūlė nutraukti paskelbtą viešųjų pirkimų konkursą, kurio vertinimo vienas svarbiausių kriterijų – projekto kaina, o ne kokybė, ir skelbti architektūrinį-urbanistinį konkursą, siūlė pagalbą jį organizuojant.

Deja, jokio atsakymo nebuvo sulaukta. Dar daugiau: konkursas įvykdytas, projektas parengtas ir suderintas be realaus viešumo. Juridiškai korektiškas procesas (privaloma, tačiau labai ribota ir neišsami informacija pateikta Viešųjų pirkimų tarnybos, Palangos savivaldybės tinklapyje) nesuteikė galimybės nei profesionalams, nei plačiajai visuomenei, kuri bus tikrasis pastato vartotojas, susipažinti ir pareikšti nuomonę apie konkursą laimėjusios UAB “Simper” parengtą projektą.

Rašte, išsiųstame Aplinkos, Kultūros ministerijoms, VPT ir Palangos merui, LAS ragina inicijuoti arenos  projekto viešą pristatymą profesionaliajai bendruomenei, o kartu ir plačiajai visuomenei. Architektų sąjungos nuomone, viešumas, kad ir pavėluotas, yra būtinas siekiant aukščiausios architektūrinės, urbanistinės kokybės statant naujus pastatus vertingu gamtiniu ir urbanistiniu kontekstu pasižyminčioje Palangoje, o taip pat užtikrinant viešą Lietuvos piliečių interesą.

Beje, liepos 12 d. Palangoje vyko LR Vyriausybės išvažiuojamasis posėdis, kuriame svarstyti Kurhauzo atstatymo, Vasaros estrados rekonstrukcijos, Universalios salės ir kiti klausimai. Norą dalyvauti posėdyje pareiškę Lietuvos architektų sąjungos atstovai sulaukė neigiamo atsakymo, kadangi posėdžio būta uždaro. Prieš Vyriausybės ir Palangos savivaldybės atstovų posėdį apie naujos kurorto universalios salės projekto (ne)viešumo problemą LAS informavo Kultūros viceministrę N.Laužikienę.

Tame pačiame posėdyje nuspręsta, jog vienas prioritetinių darbų Palangos mieste bus Senamiesčio specialaus plano rengimas. Kol kas pajūrio kurorte taikoma viešųjų pirkimų konkursų praktika neduoda pagrindo optimizmui, kad ir jo rengėjai vėl nebus parinkti perkant pigiausią projektą.

Tekstas: Rūta Leitanaitė

Kontaktai

Lietuvos architektų sąjunga
Kalvarijų g. 1, 09310 Vilnius, Lietuva

Tel.: (8~5) 275 6483
El. paštas info@architektusajunga.lt

Juridinio asmens kodas: 191934984
PVM mokėtojo kodas: LT 919349811

Plačiau…

Užsiprenumeruokite naujienlaiškį

Archyvai

Atgal