Lietuvos architektų sąjunga

Naujo verslo ir administracinio centro greta Sporto rūmų, Vilniuje, kūrybinių dirbtuvių rezultatai (Papildyta)

Vakar vykusiame naujo verslo ir administracinio centro greta Sporto rūmų, Vilniuje, kūrybinių dirbtuvių projektų viešame aptarime pristatytos ir aptartos penkios urbanistinės idėjos. Skirtingus variantus, kaip gali atrodyti būsimasis biurų, viešbučių ir administracinis kompleksas, projektuojamas 6,6 ha ploto AB “Hanner” priklausančiame sklype yra tarp Rinktinės ir Šeimyniškų gatvių, pateikė 5 architektų komandos: „Komanda G“  (komandos  vadovas arch. G. Čaikauskas), UAB "Eventus Pro“ (Sigito Sparnaičio ir Vytenio Gerliako architektūros studija), studija “PuPa” (komandos vadovas arch. T. Jonauskis), „Ambraso architektų biuras“ (komandos vadovas arch. A. Ambrasas), UAB „Sweco Lietuva“ (komandos vadovas arch. M. Pakalnis).

AB „Hanner“ ir Lietuvos architektų sąjungos organizuotose kūrybinėse dirbtuvėse architektai ieškojo būdų, kaip kol kas neaktyviai lankomą, į miestą neintegruotą teritoriją paversti gyva Naujojo miesto centro dešiniajame Neries krante dalimi.

Naujasis verslo ir administracinis centras bus aukščiausius architektūrinius standartus atitinkantis kvartalas, jame ypatingas dėmesys bus skiriamas viešosioms erdvėms, kuriomis galės naudotis ir centro darbuotojai, ir miestiečiai. „Pačioje teritorijoje neturėtų būti tranzitinių pravažiavimų – čia turėtų vyrauti siauros, jaukios gatvės pėstiesiems, tačiau tuo pačiu čia būtina užtikrinti patogų patekimą į teritoriją bei išspręsti automobilių statymo vietų problemą.“ – sakė „Hanner“ valdybos pirmininkas Arvydas Avulis.

Atsižvelgiant į sklypo vietą, miestui svarbias gretimybes (Vilniaus pilių kompleksą, senamiestį, Neries upę, Sporto rūmus) bei prioritetą planuoti miesto teritorijas kompleksiškai, kūrybinėse dirbtuvėse nagrinėta platesnė teritorija, apimanti ir būsimojo kongresų centro (Sporto rūmuose) sklypą, Neries upės pakrantės fragmentą, senąsias žydų kapines, taip pat sklypus teritorijos pietrytinėje dalyje, kur projektuojami multifunkciniai kvartalai su vyraujančia gyvenamąja paskirtimi.

„Dirbdami tokioje ypatingoje Vilniaus miesto dalyje, jaučiame didelę atsakomybę sukurti vietą, kuri taptų vienu gražiausių, lankomiausių, vertingiausių miesto taškų ir tokia išliktų ilgam. Todėl norime nuo pat pirmųjų žingsnių išklausyti ir tartis su profesine, plačiąja visuomene, bendruomenėmis, institucijomis, turinčiomis čia interesų. Šios urbanistinės kūrybinės dirbtuvės – tai vienas iš pirmųjų etapų pradedant konkretizuoti šios teritorijos ateitį“ – sakė A. Avulis.

Kūrybinių dirbtuvių pasiūlymus vertino komisija: arch. Sigitas Kuncevičius, arch. Linas Naujokaitis, arch. Mykolas Kurtinaitis, arch. Edgaras Neniškis, Vilniaus miesto vyriausias architektas Artūras Blotnys, Kultūros paveldo departamento direktorės pavaduotojas Algimantas Degutis, AB “Hanner” valdybos pirmininkas Arvydas Avulis. Konsultavo transporto specialistas Vidualdas Valeika, arch. Ričardas Stulpinas.

„Visi kūrybinėse dirbtuvėse pateikti projektai labai skirtingi, tačiau visi jie patvirtina, jog ši teritorija turi būti projektuojama kompleksiškai, remiantis viena bendra koncepcija, o ne po vieną sklypą.“ – sakė A. Blotnys.  „Kita vertus, atsižvelgiant į didelį teritorijos dydį, gretimybę su senamiesčiu ir Vilniaus miesto charakterį, kuriam būdinga įvairovė, čia turėtų būti vengiama vienodo, monotoniško užstatymo: skirtingose teritorijos dalyse geriau kurti įvairias erdves, formuoti nevienodą architektūrinį charakterį. Jas ateityje turėtų projektuoti skirtingos architektų grupės, išrinktos konkurso būdu“. – komentavo S. Kuncevičius.

„Kūrybinėse dirbtuvėse pateiktuose projektuose architektai siūlė ir smulkaus, ir stambaus, Frankfurto administraciniams kvartalams būdingo mastelio pastatus. Vis dėlto įsitikinome, jog šioje Vilniaus vietoje labiausiai tiktų prie aplinkinio užstatymo derantys, tačiau ne per smulkūs, atitinkantys šiuolaikinių biurų, valstybinių įstaigų pastatų reikalavimus ir įvaizdį, tūriai.“ – sakė E. Neniškis.- „Kvartalo charakterį sustiprintų keli akcentai – išskirtinės šiuolaikiškos architektūros pastatai ir viešosios erdvės, kurios veiktų kaip traukos taškai.“

„O Žalgirio stadiono istorija galėtų būti įprasminta simboliu – pavyzdžiui, išsaugant pietinius stadiono tribūnų vartus ar kitus elementus“ – sakė S. Kuncevičius.

Nagrinėdama viešųjų erdvių pasiūlymus, komisija priėjo išvadų, kad aikštės, skverai turėtų turėti suvokiamas ribas, aiškiai skirtis nuo praėjimų, įėjimų. Taip pat rekomenduota atskirti visų miestiečių lankomas erdves nuo kvartalo darbuotojų ar gyventojų naudojamų vidinių erdvių.

Kaip atrodys teritorijoje esančių senųjų žydų kapinių memorialas – kol kas neaišku. Ateityje Vyriausybė kartu su Vilniaus miesto savivaldybe ketina organizuoti memorialo architektūrinį konkursą. „Labiausiai tikėtina, kad žydų kapinių memorialo teritorija, esanti tarp Sporto rūmų ir būsimojo verslo kvartalo, nebus aktyviai naudojama kaip miestiečių susibūrimo ir renginių vieta.“ – pastebėjo A. Degutis. – „Tačiau į memorialą orientuoti pastatų fasadai bus labai gerai apžvelgiami, todėl jiems būtina suteikti išskirtinai aukštą architektūrinę kokybę“.

Ties Šeimyniškių ir Rinktinės gatvėmis užstatymo veidas taip pat turėtų būti skirtingas. „Rinktinės gatvė bus aktyviau naudojama pėsčiųjų, iš jos matyti įspūdingas Gedimino kalnas, todėl jos užstatymo siluetas turėtų būti įvairesnis, tarp pastatų rekomenduotume kurti erdves, praėjimus, vedančius į kvartalo vidų“ – sakė L. Naujokaitis. – „Šeimyniškių gatvė turi transporto tranzitinio koridoriaus charakterį, taigi jos užstatymas gali būti uždaresnis ir vienodesnis“.

Kadangi būsimasis verslo ir administracinis kvartalas, o taip pat ir Kongresų centras trauks didžiulius transporto srautus, patekimas į teritoriją ir automobilių statymo klausimas kūrybinėse dirbtuvėse buvo svarbus. „Dalyviai siūlė įvairias alternatyvas – požeminius, cokolinius parkingus, daugiaaukščių aikštelių pastatus ar naudotis parkingais gretimuose sklypuose, tačiau, atsižvelgiant į ateities tendencijas, komisija rekomenduoja projektuoti minimalų parkavimo vietų skaičių, pirmenybę atiduodant pėstiesiems ir dviratininkams, skatinti patekimą į teritoriją viešuoju transportu.“ – sakė A. Blotnys. – „O patogiam patekimui į teritoriją racionaliausia būtų numatyti pravažiavimus, kad ir požeminius, jungiančius Olimpiečių, Šeimyniškių ir Rinktinės gatves.“

Teritorijai tarp Šeimyniškių, Rinktinės g. ir Neries upės 2008 m. buvo rengiamas architektūrinis-urbanistinis konkursas. 2008 m. pagal konkursą laimėjusio projekto („a.s.a. Sigito Kuncevičiaus projektavimo biuras“) sprendinius rengtas detalusis planas (SĮ „Vilniaus planas“), kuris 2014 m. patikslintas (UAB „Formatas A1“, bendradarbiaujant su „a.s.a. Sigito Kuncevičiaus projektavimo biuras“).

Šios kūrybinės dirbtuvės buvo skirtos programos turiniui ir apimtims, teritorijos planavimo urbanistiniams, erdviniams principams patikslinti, nekeičiant detaliojo plano.

Kūrybinių dirbtuvių projektai iki š.m. liepos 31 d. eksponuojami Lietuvos architektų sąjungoje (Kalvarijų g. 1, Vilnius, I aukštas, I-IV 9:00-17:00 val., V 9:00-16:00 val.). Taip pat projektų medžiaga publikuojama tinklapyje www.architektusajunga.lt

Kontaktinis asmuo: Kūrybinių dirbtuvių kuratorė Rūta Leitanaitė
(Lietuvos architektų sąjunga), info@architektusajunga.lt, +370615752309

Oficialiai patvirtintos komisijos išvados bus paviešintos netrukus.

KŪRYBINĖMS DIRBTUVĖMS PATEIKTI PROJEKTAI

Komanda „G“

Arch. Gintaras Čaikauskas (vadovas), Gintaras Klimavičius, Tumas
Mazūras, Sigita Norviliūtė, Saulius Pamerneckis, Algirdas Ramonas,
Mantas Trapikas, Virginija Venckūnienė.

Aiškinamasis raštas (PDF)   

Planšetai (PDF)   

 

UAB "Eventus Pro" Sigito Sparnaičio ir Vytenio Gerliako architektūros studija

Arch. Vytenis Gerliakas, Sigitas Sparnaitis, Kostas Skukauskas, Irina Gečienė,
Tautvydas Žakas, Edvinas Bagurskas, Darius Steponavičius

Aiškinamasis raštas (PDF)   

Planšetai (PDF)   

 

“PuPa”

Arch. Tadas Jonauskis (vadovas),
Justina Muliuolytė, Edita Gumauskaitė, Justina
Sakalauskaite, Birutė Petruškaitė

Aiškinamasis raštas (PDF)   

Planšetai (PDF)   

 

Ambraso architektų biuras

Arch. Audrius Ambrasas, Vilma Adomonytė, Vika Pranaitytė, Jonas Motiejūnas, Viktorija Rimkutė

Aiškinamasis raštas (PDF)   

Planšetai (PDF)   

 

 „Sweco Lietuva“

Arch. Mindaugas Pakalnis (vadovas), Lina Panavaitė, Kristina Žalytė, Paulius Jonys

Aiškinamasis raštas (PDF)   

Planšetai (PDF)   

 

Kontaktai

Lietuvos architektų sąjunga
Kalvarijų g. 1, 09310 Vilnius, Lietuva

Tel.: (8~5) 275 6483
El. paštas info@architektusajunga.lt

Juridinio asmens kodas: 191934984
PVM mokėtojo kodas: LT 919349811

Plačiau…

Užsiprenumeruokite naujienlaiškį

Archyvai

Atgal