Lietuvos architektų sąjunga

Talino (Estija) savivaldybės pastato konkurso nugalėtojai

Šią vasarą Estijos sostinė išsirinko naujo savivaldybės pastato projektą. Atvirą tarptautinį konkursą laimėjo Danijos architektų biuras „Bjarke Ingels group“.


Naujajai savivaldybei (35.000 kv.m) skirtas sklypas Põhja Al. 33, šiaurinėje Talino dalyje, greta senamiesčio ir uosto. Teritorija yra paskelbta architektūros paminklu.
Kol kas Talino savivaldybės administracija dirba 11 skirtingų pastatų, todėl naujasis kompleksas turėtų padaryti darbą efektyvesnį, miesto administravimą pigesnį. Ne mažiau reikšmės suteikta architektūrai – pastatas turėtų tapti nauju Estijos sostinės ženklu, skatinti urbanistinę aplinkinės teritorijos regeneraciją.
Konkurso vertinimo komisijos ir ekspertų nuomone, projektuojant savivaldybės kompleksą, turėtų sukurtas geresnis ryšys tarp pajūrio ir senamiesčio, įvertinant pėsčiųjų ir dviračių eismą. Pastatas turėtų harmoningai derėti su gretimais architektūriniais paminklais, pasižyminčiais stipriu charakteriu; tuo pat metu jis turėtų būti matomas. Savivaldybės komplekso architektūra turėtų atspindėti atvirą, demokratišką ir šiltą bendradarbiavimą tarp miesto valdžios ir miestiečių.
Konkursą, kurį kartu su Estijos architektų sąjunga organizavo Talino miesto savivaldybė, sudarė 2 etapai. Iš 47 pirmajam etapui pateiktų darbų komisija (Talino meras T.Aas, Talino vyr. arch. E.Mänd, Talino administracijos direktorius V.Meister, Rygos vyr. Arch. J.Dripe,  arch. T. Lundevall („Snohetta“, Norvegija), arch. P.Wilson (BOLLES+WILSON GmbH & Co., Vokietija), arch. M.Aunin (Estija), arch.T.Trummal (Estija), arch. K.Komissarov (Estija)) atrinko 9, kurie antrajame etape buvo tobulinami pagal ekspertų pastabas. 


 


I VIETA. „THE PUBLIC VILLAGE“. „Bjarke Ingels group“ (vadovai arch. B.Ingels ir J.Lange). 500 000 Estijos kronų premija




Architektai pasiūlė naują urbanistinę tipologiją, kurioje dera žmogiškas viduramžiško miesto mastelis bei intymi aplinka ir šiuolaikinės viešosios erdvės ir miesto valdžios buveinės įvaizdžio charakteristikos.
Tarp uosto ir Rotušės architektai suprojektavo netaisyklingą kompoziciją iš tarpusavyje sujungtų skirtingo dydžio kubų nusklembtais stogais. Priešingai įprastam valdžios namų-“uždarų rūmų” įvaizdžiui, autoriai sukūrė atvirą pastatą, kuris pats tampa viešąja erdve.






Visas kompleksas kilstelėtas virš lankytojų srautams pralaidaus pirmojo aukšto, susiliejančio su vidiniais kiemeliais tarp atskirų korpusų, naujai projektuojamais aikšte ir savivaldybės parku, pėsčiųjų traktais, vedančiais į miestą ir prie jūros. Pirmajame aukšte bus įrengtos konferencijų ir parodų salės, restoranas, miestiečių aptarnavimo punktai.
Administracinis darbas vyks viršutiniuose aukštuose. Pagal architektų pasiūlymą, visi departamentai įsikurs skirtinguose tūriuose. Kadangi visi korpusai bus elementarios kubo formos, prireikus jų išplanavimą bus galima nesunkiai keisti.




Dinamiškas komplekso siluetas, pasak autorių, harmoningai derės su senamiesčio urbanistiniu kontekstu, pagrindinei savivaldybės dominantei – miesto tarybos salės bokšto smailei – lokalizuojant svarbų visuomeninį objektą miesto panoramoje.
Netaisyklinga komplekso struktūra, orientuota į išorę, į miestą, savivaldybę pavers jungtimi tarp miesto ir kraštovaizdžio, senamiestį juosiančio „žaliojo žiedo“ ir jūros, atviro administracinio centro  ir aktyvaus kultūrinio rajono. Įvairiais kampais pasukti korpusai formuos nedideles diferencijuotas erdves, kuriose virs visuomeninis gyvenimas.
Kad ryšys tarp visuomeninių zonų ir erdvių būtų dar tampresnis, architektai pasiūlė intensyvaus eismo gatves, skiriančias senamiestį nuo pajūrio, ties pakrante pakišti po žeme, sujungiant senamiestį su pakrante pėsičųjų ir dviračių takais.


Vertinimo komisijos nuomone, atviras, demokratiškas, žaismingas pastato charakteris atitinka trokštamą savivaldybės būstinės įvaizdį. Pastatas kuria dialogą su Talino architektūros istorija, jo mastelis ir proporcijos atitinka urbanistinį kontekstą. Teritorija tarp Talino Rotušės ir uosto yra sudėtinga dėl vertingų skirtingo charakterio gretimybių gausos, tačiau siūlomas sprendimas yra tarsi trūkstama detalė.
Dinamiška, charakteringa pastato kompozicija daro įspūdį žvelgiant į ją iš visų pusių. Be to, toks sprendimas palieka plačias galimybes tolimesnei pastato ar teritorijos plėtrai.
Vis dėlto, komisijos nuomone, korpusų skaičių reikėtų mažinti, kad pastatas taptų kompaktiškesnis ir ekonomiškesnis. Idėja suskaidyti savivaldybę į kubus, kurių kiekvienas skirtas atskiram departamentui, patogi, ergonomiška ir ekonomiška, tačiau  nepakankamai lanksti, atsižvelgiant į galimus reikmių pasikeitimus ateityje.


 











 


II VIETA „RAHVA HAAL“ . Autoriai „Alver Arhitektid OÜ“. Architektai A.Alver, U.Saar, T. Laht, I.Rünkla, S.Koppel. 300 000 Estijos kronų premija






Žiuri nuomone, stiprioji „Rahva Hall“ projekto pusė –  aiškui struktūra iš į visuomeninę erdvę orientuotos „galvos“ ir už jos suprojektuoto „kūno“. Didžiulis konsolės tūris su tarybos salėmis ir dramatiška, konsole dengta viešoji erdvė orientuoti į miestą. Todėl sprendimas „ūkinį fasadą“ atsukti į jūrą sukėlė abejonių, atsižvelgiant į miesto norą turėti glaudų ryšį su vandeniu.
Vertinant pastato funkcionalumą, aiški lygiagrečių „pirštų“ su žaliomis erdvėmis tarp jų struktūra būtų patogi, tačiau komisija ilgai diskutavo dėl komplekso dydžio ir ilgų komunikacijos koridorių.
Gatvė, skersai skirianti „galvą“ nuo „kūno“ užtikrintų gerą srautų pasiskirstymą, nekomplikuotą automobilių parkavimą.
Pasak komisijos, vienas didžiausių projekto privalumų – permatoma didžiulė įėjimo erdvė, vedanti į viešojo konsultavimo zonas.


 


III VIETA „KODA“. Autoriai „Kolm Pluss Üks OÜ“. Architektai A.Ojari, I.Valdur, M.Kaasik, R.Kalvo, P.Võmma, T.Tatsi.  200 000 Estijos kronų premija






Architektai, panaudoję originalią  tradicinio namo formos interpretaciją, sukūrė impozantišką kompoziciją, sudarytą iš keturių korpusų-atšakų. Nors žiuri suabejojo, ar toks sprendimas atitinka savivaldybės įvaizdį, projektas įvertintas už kontekstualumą. Kruopščiai parinkus pastato vietą, jis harmoningai dera su aplinkiniais pastatais, formuoja tinkamo mastelio erdves.


Tekstas: Rūta Leitanaitė
Iliustracijos: Lietuvos architektų sąjunga

Kontaktai

Lietuvos architektų sąjunga
Kalvarijų g. 1, 09310 Vilnius, Lietuva

Tel.: (8~5) 275 6483
El. paštas info@architektusajunga.lt

Juridinio asmens kodas: 191934984
PVM mokėtojo kodas: LT 919349811

Plačiau…

Užsiprenumeruokite naujienlaiškį

Artimiausi renginiai

Šiuo metu nėra artimiausių renginiai.

Archyvai

Atgal