Lietuvos architektų sąjunga

2010-11-18 VAUET posėdžio išvados

1. Paminklinė skulptūra M. Dobužinskiui Vilniuje (priešprojektiniai pasiūlymai)
Architektas A.Umbrasas („AGA Arch.Art.“) skulptorius K.Musteikis.

Rusų bendruomenė iniciavo skulptūros dailininkui M.Dobužinskiui ir jo paveikslui, kuriame pavaizduota Tilto gatvės atkarpa, projektą. 1,7 m aukščio bronzinę skulptūrą – molbertą, kurio tuščiame rėme projektuojasi Tilto gatvės vaizdas, siūloma pastatyti greta parko ir Katedros aikštės ribos, po medžiais.


Dauguma ekspertų teigiamai įvertino konceptualią paminklo idėją, tačiau skulptūros lokacija vertintina dviprasmiškai.  Vienų ekspertų nuomone, skulptūra, kaip atraktyvus mažosios architektūros elementas, yra integruotas į parko erdvę, yra lokalios reikšmės ir savo aura netrukdo Katedros aikštės reprezentacinei funkcijai. Kitų architektų teigimu, Katedros prieigos jau seniai numatytos LDK laikų istorinių asmenybių paminklams, ir dvasinio aplinkos konteksto neturėtų trikdyti atsitiktinės iniciatyvos ir pašalinės temos. 
Autoriams patarta mažinti skulptūros įtaką Katedros aikštės vizualiniam, semantiniam kontekstui ir ieškoti dar tampresnio ir natūralesnio skulptūros ryšio su parku – patraukti objektą giliau po medžiais, atsisakyti didesniojo kietos dangos apskritimo, o prieigas prie skulptūros išgrįsti ažūrinėmis trinkelėmis arba palikti apželti žole. Taip pat rekomenduota aptarti skulptūros projektą su kitų kultūros sričių atstovais, supažindinti visuomenę.

2. 1,333 ha sklypo Tarandės km. detalusis planas ir užstatymo projektiniai pasiūlymai
Architektas A.Umbrasas („AGA Arch.Art.“).
Šalia Ukmergės gatvės esančio sklypo paskirtį planuojama pakeisti iš ūkinės į kitą, statant jame komercinį kompleksą, siekiantį 9 aukštus. Tokį aukštingumą, , esant ypatingai urbanistinei situacijai, šioje vietoje leidžia Vilniaus bendrasis planas iki 2015 m.


Ekspertai pastebėjo, jog šiandieniniai Vilniaus plėtros tempai ir prognozės nebeatitinka tų, kuriais buvo remtasi rengiant BP, todėl derėtų iš naujo svarstyti periferinių teritorijų plėtros potencialą. Daugumos architektų nuomone, nagrinėjamoje teritorijoje nėra susiklosčiusi ypatinga situacija, todėl projektuojamas kompleksas galėtų siekti 3-4, o ne 9 aukštus – tokio aukščio galėtų būti vienas nestambus vertikalus akcentas. Taip pat abejonių kelia stambūs komplekso gabaritai, kuriantys disbalansą su kitoje kelio pusėje esančia neužstatyta teritorija bei aplinkiniu daug smulkesniu masteliu.

Kontaktai

Lietuvos architektų sąjunga
Kalvarijų g. 1, 09310 Vilnius, Lietuva

Tel.: (8~5) 275 6483
El. paštas info@architektusajunga.lt

Juridinio asmens kodas: 191934984
PVM mokėtojo kodas: LT 919349811

Plačiau…

Užsiprenumeruokite naujienlaiškį

Archyvai

Atgal