Lietuvos architektų sąjunga

2010-01-28 VAUET posėdis

Vilniaus architektūros-urbanistikos ekspertų tarybai susipažinti ir pareikšti nuomonę buvo pateikta nauja Teritorijų planavimo įstatymo koncepcija (naujausias TPĮ koncepcijos variantas), kurios rengime dalyvavo LAS atstovai.


Ydinga Lietuvos teritorijų planavimo sistema tampa vis didesniu trukdžiu darniam šalies vystymuisi (apie dabartinės teritorijų planavimo sistemos analizę ir pakeitimų siūlymus skaitykite M.Pakalnio straipsnyje ir G.Tiškaus straipsnyje, taip pat žr. Teritorijų planavimo kocepcijos II, III, IV skyrius). Problemą suvokiama valstybiniu mastu, todėl vienas iš svarbiausių Vyriausybės įvardytų tikslų 2010 metams – esminė teritorijų planavimo sistemos reforma.


Eskpertai pritarė, jog esama teritorijų planavimo sistema yra neveiksni, todėl keisti ją iš esmės – būtina.
Tačiau taryba pastebėjo, jog parengtoje koncepcijoje nėra iki galo apibrėžtos detalės, kai kuriems teiginiams ir pasiūlymams trūksta aiškumo. Įstatymo rengėjams ekspertai rekomendavo:


• Į įstatymo reglamentus įtraukti projekto kokybės aspektą, kad būtų tikrinama ne tik formalus teritorijų planavimo dokumentų rengimo atitikimas procedūrai, bet ir jų sprendinių kokybė.


• Aiškiai apibrėžti viešojo intereso sąvoką, atskiriant viešąjį interesą nuo privataus. Taip būtų išvengta atvejų, kai, pvz., miesto plano patvirtinimą gali sustabdyti vienas pilietis, ginantis asmeninius interesus.


• Įvardyti vyriausio miesto architekto būtinybę, jo kompetenciją, suteikti jam daugiau galios spręsti apie teritorijos planavimo dokumentų sprendinių kokybę.


• Iš teritorijų planavimo dokumentų tvirtinimo procedūrs kiek įmanoma labiau pašalinti subjektyvų faktorių, užkertant kelią valdininkų savivalei.


• Panagrinėti galimybę dar sumažinti rengiamų teritorijų planavimo dokumentų, ypač įvairių specialiųjų planų, kiekį.


• Ekspertai pabrėžė, jog svarbu užtikrinti , kad su nauju įstatymu susieti kiti teisės aktai  būtų pakeisti ir pradėtų veikti vienu metu su įstatymu, kad būtų išvengta prieštaravimų.

Kontaktai

Lietuvos architektų sąjunga
Kalvarijų g. 1, 09310 Vilnius, Lietuva

Tel.: (8~5) 275 6483
El. paštas info@architektusajunga.lt

Juridinio asmens kodas: 191934984
PVM mokėtojo kodas: LT 919349811

Plačiau…

Užsiprenumeruokite naujienlaiškį

Archyvai

Atgal