Lietuvos architektų sąjunga

2009-11-17 VAUET posėdis

2009 lapkričio 17 d. Vilniaus architektūros – urbanistikos ekspertų taryba nagrinėjo 2 projektus:


1.   Klaipėdos tabako fabriko pritaikymo Menų fabrikui projektiniai pasiūlymai (svarstyme dalyvavo LAS Kauno ir Klaipėdos skyrių Ekspertų tarybų atstovai). Archietktai: R.Staševičiūtės projektavimo firma „Pilis“, autorė – R.Staševičiūtė. Recenzentas – E.Andrijauskas




Foto: Lietuvos architektų sąjunga


Klaipėdos tabako fabrikas pastatytas XX a. pradžioje bastiono teritorijoje, netoli pagrindinės Klaipėdos sankryžos. Pastatas vertinamas kontroversiškai: viena, jis yra antikūnis Klaipėdos, kaip tvirtovės, identitetą formuojančios fortifikacijos sistemos elemente (bastione); antra, kaip miesto istoriją atspindintis statinys jis gali būti saugomas.
Klaipėdos tabako fabriką, parduotą miestui su sąlyga, kad jis bus pritaikytas meno veiklai, ketinama rekonstruoti, pristatant priestatą. Pagal svarstymui pateiktą projektą teritorijoje menkaverčius statinius siūloma griauti, išsaugoti tik XX a. pradžioje statyto tabako fabriko pagrindinį pastatą. Prie jo iš Bangų gatvės pusės priblokuoti nauji 3-5 aukštų korpusai. 3 aukštų horizontalus ilgas tūris bus skirtas šokio ir teatro scenai, taip pat komplekse bus įrengtos menininkų dirbtuvės, galerijos.


Projektas remiamas ES fondų, jo techninis projektas turėtų būti suderintas dar šiemet. Architektūros-urbanistikos ekspertų tarybai projektas pateiktas gavus Kultūros paveldo departamento prašymą. KPD suabejojo projekto pasiūlymu tinkamumu esamai urbanistinei aplinkai. Tarybos posėdyje dalyvavęs KPD atstovas A.Degutis paprašė ekspertų apsvarstyti, ar masyvus naujo priestato tūris ir jo kompozicija su senuoju fabriko pastatu nepažeis susiklosčiusios urbanistinės aplinkos principų.
VAUET pritatė sprendimams teritorijoje išgriauti mendkaverčius sovietmečio pastatus, atverti bastioną miestui. Tarybos nuomone, stambus Tabako fabriko priestato mastelis gali būti, tačiau pasiūlyta tūrį atitraukti nuo fabriko pagrindinio pastato, kad pastarasis būtų apžvelgiamas iš visų pusių. Akcentuota, kad naujo priestato architektūra turėtų būti lakoniška, neišsišokanti, nemėgdžiojanti nei Klaipėdos senamiesčio pastatų, nei Tabako fabriko stilistikos, o kaip tik – kuriama šiuolaikiškomis archietktūros priemonėmis.
Ekspertai pasiūlė autoriams išsamiau panagrinėti Tabako fabriko teritorijos, kaip viešosios erdvės, reikšmę miesto kontekste, pasiūlyti pėsčiųjų srautų schemą – tai galėtų tapti argumentu ir architektūriniams-urbanistiniams sprendiniams.


2.     Viešbučio ir administracijos pastatų Konstitucijos pr. projektiniai pasiūlymai. Architektai: UAB „Architektūros linija“, autorius – G.Čaikauskas. Recenzentas – A.Nasvytis





Foto: Lietuvos architektų sąjunga


Dešiniajame Neries krante Vilniuje, tarp upės ir Konstitucijos prospekto esantis laisvalaikio centras „Forum palace“ ketina plėstis. Taip pat nauja statyba numatoma ir greta esančios vandenvientės teritorijoje – ten turėtų iškilti naujas administracinis korpusas.
Architektai pasiūlė prie ovalaus „Forum palace“ tūrio iš Konstitucijos prospekto išdėlioti keturis 4-6 aukštų analogiškos clindro formos tūrius. Kaip ir pagrindinis „Forum palace“ pastatas, nauji tūriai kilstelėti nuo žemės, taip, anot autorių, išlaikant lengvumą ir permatomumą.
Pasak autorių, nauji tūriai nepažeistų Vilniaus panoramų, kuriose matyti žalieji Šeškinės šlaitai, atitiktų urbanistinės kalvos dešiniajame Neries krante formavimo principus.
Kitoje pravažiavimo pusėje architektai pasiūlė statyti horizontalų vandenvietės administracinį pastatą, siauruoju galu orientuotą į upę. Anot autorių, žemas tūris vizualiai pratęstų „Forum palace“ stilobatą, taip pat atitiktų urbanistinės kalvos formavimo principą, jog tūriai nuo kalvos centro į kraštus turėtų tolygiai žemėti.


Ekspertai sprendiniams pritarė. Tačiau išreikštos abejonės dėl vandenvietės pastato formos ir gabaritų, pastebėta, kad pastatas per silpnai išreiškia stilobato pratęsimo idėją ir dėl savo griežtos geometrijos stokoja visningumo su „Forum palace“ pastatu. Taip pat išsakyta pastaba dėl naujų „Forum palace“ priestatų tankumo – rekomenduota paieškoti erdvesnio sprendimo.

Kontaktai

Lietuvos architektų sąjunga
Kalvarijų g. 1, 09310 Vilnius, Lietuva

Tel.: (8~5) 275 6483
El. paštas info@architektusajunga.lt

Juridinio asmens kodas: 191934984
PVM mokėtojo kodas: LT 919349811

Plačiau…

Užsiprenumeruokite naujienlaiškį

Archyvai

Atgal