Lietuvos architektų sąjunga

2009-02-05 VAUET posėdžio išvados

Vasario 5 d. vykusiame Vilniaus architektūros-urbanistikos ekspertų tarybos posėdyje nagrinėti 2 projektai:


1. Viešbučio „Klaipėda“ L.S.Gucevičiaus g. 1,3 Rekonstrukcijos priešprojektiniai pasiūlymai. (UAB „Archikadas“, arch. A.Žalys)


Priešais Katedros aikštę 2004 m. statytą viešbutį (arch. K.Lupeikis ir kt.), pasikeitus savininkams, ketinama rekonstruoti: keisti išplanavimą, inžinerines sistemas, apšiltinimo konstrukciją ir fasadus. Viešbutį sudaro 2 pastatai, formuojantys 2 kiemus, kurių vienas – dengtas. Pagal pasiūlymus 2 aukštų pastatų mansardos būtų pertvarkomos, keičiant stogą ir įrengiant 24 papildomus numerius, tačiau nekeičiant altitudžių.
Autoriai tarybai pateikė 3 fasadų variantus: suderintą Kultūros Paveldo departamento, postmodernistinį – istoricistinį ir šiuolaikinės architektūros, iš esmės nenukrypstantį nuo originalo.


Esama padėtis



 


1. Su KPD suderintas variantas



 


2 variantas



 


3 variantas




Ekspertų taryba konstatavo, jog itin svarbioje sostinės vietoje esantis viešbučio pastatas architektūrine kokybe neatitinka reprezentacinės lokacijos  ir stokoja dermės su kontekstu. Todėl priimtiniausia išeitis, anot tarybos narių, būtų pastatą griauti ir jo vietoje statyti naują.
Dauguma ekspertų prieštaravo nepagrįsto istorizmo sprendiniams, eklektiškam įvairių istorinių stilių deriniui fasaduose. Jų nuomone,  nauja architektūra privalo būti savo laikmečio ženklas.
Ekpertai atkreipė dėmesį į jau simptomatine tapusią problemą – dažnai architektūros senamiesčiuose ar kitose vertingose teritorijose pasiūlymus apsprendžia konservatyvaus požiūrio paveldosaugos specialistų reikalavimai, kuriuos architektas turi įvykdyti, kad projektas būtų suderintas.
Autorių paprašyta projektą pateikti dar kartą.


 


2. Teritorijos Lvovo g. detaliojo plano pasiūlymai (UAB „Senojo miesto architektai“, arch.I.Kliobavičiūtė, UAB „Vilniaus archprojektas“, arch. G.Blažiūnas, D.Linartas)
Neužstatytoje teritorijoje Šnipiškėse, tarp Lvovo, Giedraičių ir Krokuvos gatvių gali iškilti verslo ir komercijos kompleksas. 4-6 aukštų stilobatą papildytų 31 aukšto vertikalė, kiek žemesnė už aukščiausią urbanistinės kalvos akcentą – „Europos“ dangoraižį.
Pasak projekto autorių, vertikalės vieta parinkta išnagrinėjus esamus, istorinius vizualinius, kompozicinius ryšius. Sklypo užstatymą nuo gretimų skiriantis praėjimas pratęstų Širvintų gatvės ašį upės link, o vertikalė užpildytų plyšį tarp „Europos“ verslo centro ir „Rangos IV“ statyto daugiabučio. Platesnį aukštybinio pastato fasadą orientavę į senamiestį, autoriai teigia, jog masyvios stiklo sienos įspūdį stiprinsianti vertikalių kalva taptų fonu smulkiam senamiesčiui.







Sutikę su urbanistinės kalvos stiprinimo būtinybe, ekspertai pasiūlymams pritarė. Apgailestauta, kad dėl gretimų sklypų savininkų nesutarimo bendra viso kvartalo tarp Lvovo, Krokuvos ir Giedraičių gatvių koncepcija greičiausiai nebus įgyvendinta.  Sutikę su siūloma pastato altitude, ekspertai pasiūlė detaliajame plane palikti galimybę dangoraižio vietą sklype koreguoti, ir verčiau formuoti ažūrinę, o ne akliną urbanistinės kalvos išklotinę senamiesčio kryptimi. Pritarta pastangoms keisti Lvovo gatvės, kaip „ūkinio įvažiavimo“  įvaizdį, patarta neužprogramuoti kieto stilobato perimetro  palei sklypo ribą ir vargiai funkcionuosiančio pėsčiųjų pasažo ant stilobato stogo.

Kontaktai

Lietuvos architektų sąjunga
Kalvarijų g. 1, 09310 Vilnius, Lietuva

Tel.: (8~5) 275 6483
El. paštas info@architektusajunga.lt

Juridinio asmens kodas: 191934984
PVM mokėtojo kodas: LT 919349811

Plačiau…

Užsiprenumeruokite naujienlaiškį

Archyvai

Atgal