Lietuvos architektų sąjunga

2011-09-22 VAUET posėdis. Mažeikių parko projektas ir teritorijos Vilniuje tarp Konstitucijos pr., Kalvarijų g., pėsčiųjų pasažo ir „Swedbank” pastato, urbanistinė vizija


1. Mažeikių m. parko kompleksinis sutvarkymas: Senojo parko Birutės g. 34 rekonstrukcija

UAB „ARCHartelė“
Autoriai – H. Štaudė, A. Valkūnaitė, V. Pilkauskas, S.M. Štaudė
Recenzentas – M.Šaliamoras

Šiaurinėje Mažeikių dalyje esanti 8 ha ploto parkas su stadionu yra populiari mažeikiškių lankymosi vieta. Vis dėlto parkas gana tankiai apžėlęs netvarkingu mišku, jame trūksta takų ir įrangos, o stadionas per mažas ir nepritaikytas visavertėms treniruotėms ar sporto renginiams.

Mažeikių savivaldybės užsakytas parko rekonstrukcijos projekte numatyta parke įrengti tranzitinius takus, vaikų žaidimų aikštelės, senjorų zoną.  Kadangi Mažeikių pietinėje dalyje yra naujesnis sporto kompleksas, kurį ketinama plėsti, parko stadioną projekte numatyta panaikinti , o Šiaurės rytų pusėje suprojektuoti teniso klubą. Centrinėje parko dalyje architektai pasiūlė išretinti medžius ir suformuoti didelę žalią pievą, tinkamą miesto renginiams ir kasdieniam miestiečių poilsiui.

Pradėtas įgyvendinti parko projektas susilaukė aktyvaus kai kurių mažeikiškių pasipriešinimo. Pagrindinės nepritarimo priežastys – kertami medžiai bei stadionas, kurį miestiečiai norėtų išsaugoti. Tačiau Mažeikių vyriausios architektės nuomone, gyventojai pasisakytų už paprastą remontą, o parkas turi didelį potencialą tapti daug patrauklesne ir įvairesnėms veikloms naudojama, reprezentatyvia rekreacine teritorija.

Architektūros-urbanistikos ekspertų nuomone, prieš pradedant detaliai nagrinėti ir vertinti projekto sprendinius, užsakovas – Mažeikių miesto savivaldybė – turėtų aiškiai apsispręsti dėl šios viešosios erdvės naudojimo.  Nuo to, ar tai bus nuolat atvira erdvė, ar naktimis rakinama, valdytojo prižiūrima vieta, iš esmės priklausys ir parko programa, ir projekto sprendiniai. Tarybos siūlymu, arti miesto centro esanti rekreacinė erdvė turėtų tapti parku, prižiūrimo tam tikro valdytojo, kuris eksploatuotų parko erdves, galėtų užsiimti komercine veikla, o tuo pačiu būtų atsakingas už priežiūrą ir apsaugą. Tai parkui suteiktų visiškai naują – saugios ir tvarkingos viešosios erdvės – statusą.

Jei būtų pasirinktas šis variantas, tuomet nakčiai rakinamame parke užtektų, kaip ir siūloma projekte, žiedinių takų (kuriuos turėtų būti integruotas ir dviračių eismas), sujungtų su 4 įėjimais. Ekspertai taip pat rekomendavo numatyti vietą maitinimo įstaigai ir būtinai – viešiesiems tualetams.

2. Sklypo Konstitucijos pr. 14 ir gretimos teritorijos (apie 0,7 ha)
Šnipiškių seniūnijoje, Vilniuje, detalusis planas ir projektiniai
pasiūlymai (pakartotinis svarstymas)
UAB „Architektūros paletė“
PV, autorius – L.Merkinas 

Projektą svarstymui pateikę antrą kartą (pirmasis svarstymas), autoriai teigė atsižvelgę į ekspertų pastabas ir panagrinėję didesnę teritoriją – zoną tarp pėsčiųjų pasažo, jungiančio Kalvarijų gatvę su "Lietuvos" viešbučiu ir Konstitucijos prospekto.

Pateiktame projekte integravus įvairių architektų idėjas, ėmė ryškėti būsimos Konstitucijos prospekto išklotinės charakteris. Tarp „Lietuvos“ viešbučio ir Vilniaus centrinės universalinės parduotuvės (VCUP) architekto A.Nasvyčio suprojektuotas cilindrinis tūris, A.Ambraso ir R.Paleko studijų rengti „Lietuvos“ viešbučio priestato ties Konstitucijos prospektu pasiūlymai nuo „Swedbanko“ pastato Rytų kryptimi pratęs stilobatinio užstatymo pobūdį. Jį atitiks ir L.Merkino grupės pateikti pakoreguoti pasiūlymai ties prospektu grupuoti 7 aukštų tūrius, o aukštesnius pastatus dėstyti sklypo gilumoje.

Priešais Europos aikštę paliktas tarpas veiktų tarsi pauzė, po kurios sektų perimetrinis užstatymas, morfologiškai sujungsiantis teritoriją su kitapus Kalvarijų gatvės esančiu viešbučio ir komercinio centro kvartalu.

Greta "Vilniaus" viešbučio esančio sklypo užstatymą projektuojanti L.Merkino grupė antram svarstymui pateikė nuosaikesnius, nei pirmąjį kartą, pasiūlymus. Pagal juos viešbučio korpusas įstiklintu atriumu būtų sujungtas su tokio paties aukščio nauju pastatu. Naujame kvartale projektuojamas pėsčiųjų traktas statmenai sujungtų Konstitucijos prospekto prieigas su pargindiniu Naujojo centro pėsčiųjų pasažu.

Požeminį pravažiavimą iki Upės gatvės autoriai siūlo palikti naudoti komplekso aptarnavimo reikmėms, o pagrindinius transporto srautus nukreipti į naujai projektuojamą gatvę, kuri, tiesa, brėžiniuose kol kas neturi aiškios jungties su Kalvarijų ar Upės gatvėmis.

Ekspertų nuomone, platesnė urbanistinė analizė davė itin gerų rezultatų – vietiso, logiškai sukomponuoto urbanistinio darinio viziją. 
Anot jų, projektas pateikė galimus atsakymus į klausimus apie urbanistinės kompozicijos detales, tokius kaip – kuo pasibaigs Šeimyniškių gatvės perimetras, Baltojo tilto ašis, kaip bus formuojamas pirmasis urbanistinės kalvos planas.
Deja, užtikrinti, kad ši koncepcija ir bus įgyvendinta, nėra svertų: anot ekspertų, teks pasitikėti teritorijoje projektuosiančių architektų profesionalumu ir bendro susitarimo laikymusi.

Kalbėdami apie naujus „Vilniaus“ viešbučio komplekso statinius, ekspertai pastebėjo, jog sprendimas ties Konstitucijos prospektu išdėstyti stambesnius tūrius teisingas – taip formuojanas aiškus kvaratlinis užstatymas. O naujas, atriumu su senuoju viešbučiu sujungtas pastatas transformuoja kompoziciją, suteikdamas jau naujos kokybės.

Teigiamai įvertinusi sprendimą atskirti požeminį pravažiavimą nuo būsimos gatvės, taryba rekomendavo pagalvoti apie sklandesnę būsimo pėsčiųjų pasažo jungtį su esamu traktu, besitęsiančiu nuo Žaliojo tilto iki „Lietuvos“ viešbučio.


Tekstas: Rūta Leitanaitė


 

Dešiniojo Neries kranto teritorijos tarp Konstitucijos pr. ir Upės g. koncepcijos projektiniai pasūlymai.
Arch A.Nasvytis.

VAUET posėdžių medžiaga iki 2017 m.

Įrašus apie ankstesnius (iki 2017 m.) Vilniaus Architektūros-urbanistikos ekspertų tarybos (VAUET) posėdžius rasite adresu: http://old.architektusajunga.lt/architekturos-ekspertu-tarybos-posedziai

Kontaktai

Lietuvos architektų sąjunga
Kalvarijų g. 1, 09310 Vilnius, Lietuva

Tel.: (8~5) 275 6483
El. paštas info@architektusajunga.lt

Juridinio asmens kodas: 191934984
PVM mokėtojo kodas: LT 919349811

Plačiau…

Užsiprenumeruokite naujienlaiškį

Archyvai

Atgal