Lietuvos architektų sąjunga

2010-09-20 VAUET posėdis. Prekybos centras Švitrigailos g. 40a (PP), Viešbučio-biurų pastatas Algirdo g. 12

1. Prekybos paskirties pastato Švitrigailos g. 40A projektiniai pasiūlymai
Autoriai – R.Starkutė, R.Kisielienė (UAB „Grangeras“)
Recenzentas – A.E.Paslaitis

Iš tarptautinio Vilniaus oro uosto svečius miesto centran vedanti Švitrigailos gatvė reprezentatyviu įvaizdžiu toli gražu nepasižymi. Chaotiškos gatvės išklotinės glumina mastelių, spalvų, tekstūrų, architektūrinės kalbos gausa ir liūdina architektūrinės kokybės bei bendros urbanistinės idėjos stoka.
Pagal prieš kelis metus SĮ „Vilniaus planas“ parengtą detalųjį planą gatvei turėtų būti suteiktas vientisas erdvinis charakteris.
Detaliajame plane rekomenduota Švitrigailos gatvėje projektuoti kuo paprastesnės formos pastatus (bet apdailintus kokybiškomis medžiagomis). Netoli interjero salono „Iris“ ir ‚Norfos“ parduotuvės, vietoje buvusių dirbtuvių prekybos centrą projektuojančios architektės R.Starkutė, R.Kisielienė (UAB „Grangeras“) pasiūlė 4 aukštų (21 m aukščio) stačiakampį tūrį. Pirmasis jo aukštas būtų kiek įtrauktas nuo gatvės, o vientisa it ekranas viršutinė dalis būtų apdailinta netaisyklingai pabirusiu ornamentu iš stiklinių ir medžio imitacijos kvadratėlių.

Dauguma ekspertų sutiko, jog nauji pastatai Švitrigailos gatvėje turėtų būti projektuojami ne kaip išskirtinės skulptūros, bet kaip korektiški, tarpusavyje derantys didesnio urbanistinio darinio elementai. Vis dėlto lakoniškos architektūrinės koncepcijos įgyvendinimas ir išbaigtumas sukėlė ekspertų abejonių. Pastebėta, jog kol kas fasaduose nenumatyta vieta reklamai, kuri tikrai bus talpinama, taip pat neišspręstas techninių elementų klausimas. Anot ekspertų, vientiso tūrio išraiška labiau tiktų administraciniam, bet ne prekybiniam pastatui, kuris turi savo specifinius funkcinius reikalavimus erdvėms, kurie turėtų įtakos ir išorės išvaizdai.
Tarybos nuomone, pastato architektūroje turėtų atsispindėti jo struktūra – būti vizualinių nuorodų į komunikacijų šerdį, labiau pabrėžtas pagrindinis įėjimas. Daugiau spėlionių nei atsakymų sukėlė svarstymai apie iš abiejų pusių būsimą pastatą įrėminančių vienaukščių namelių ateitis ir tolimesnis sklypo vystymas. Vis dėlto ekspertai rekomendavo šonuose projektuoti ugniasienes, ateityje leisiančias glausti naujus pastatus.

Pritarę sprendimui automobilių statymo vietas numatyti po žeme, o ne Švitrigailos gatvėje, ekspertai patarė peržiūrėti kol kas nepatogaus privažiavimo į ūkinį kiemą pasiūlymus.


Pirmo aukšto planas.

 


Tipinio aukšto planas.

2. Viešbučio (apartamentų) paskirties pastato Algirdo g. 12 projektiniai pasiūlymai
Autoriai – S. Sparnaitis, V. Gerliakas, R. Vaitekonytė, I. Gečienė, I. Volodkovič, J. Norkutė-Širin (UAB „Eventus Pro“)
Recenzentas – T.Balčiūnas

Algirdo ir Ševčenkos gatvių sankryžoje, Karaliaus Mindaugo vardo mokyklos užnugaryje ketinama statyti gyvenamąjį pastatą su biurų patalpomis. Šešiaaukščio pastato parametrus bei architektūrinę išraišką architektai S. Sparnaitis, V. Gerliakas, R. Vaitekonytė, I. Gečienė, I. Volodkovič, J. Norkutė-Širin (UAB „Eventus Pro“) kruopščiai derino prie Algirdo gatvės, prisodrintos vertinga kelių epochų (XVIII-XIX a.) pastatais, bendro charakterio. Išnagrinėję aplinkiniams pastatams būdingą tektoniką, architektai naujo pastato pagrindinį fasadą suraižė vertikaliomis tamsiomis stiklo ir šviesiomis juostomis. Detalių mastelis būtų smulkiausias pirmajame aukšte, dengtame keramikinių bagečių ažūru.

Atitinkantis bendrą Algirdo gatvės išklotinės ritmiką, iš kiemo pusės, kaip ir būdinga Naujamiesčiui, pastato architektūrinis veidas visiškai kitoks – stambesnės plokštumos, balkonai ir terasos suskaido fasadą į trimačių erdvinių elementų kompoziciją.
Išieškotai ir pagrįstai architektūrinei išraiškai architektūros-urbanistikos tarybos ekspertai pritarė, tačiau rekomendavo autoriams labiau pabrėžti horizontalų skaidymą: tai dar labiau atspindėtų aplinkinio konteksto charakteringą tektoniką, o kartu pastatas atrodytų žemesnis.

Daugiau diskusijų sukėlė neaiškios kvartalo ateities vystymosi perspektyvos. Ekspertai patarė ir į šoniniuose fasaduose, ir plokštumoje, orientuotoje į mokyklos teritoriją, projektuoti aklinas ugniasienes, kurių dėka ateityje būtų galima prie daugiabučio blokuoti naujus pastatus.

Projekto bylutė

 

VAUET posėdžių medžiaga iki 2017 m.

Įrašus apie ankstesnius (iki 2017 m.) Vilniaus Architektūros-urbanistikos ekspertų tarybos (VAUET) posėdžius rasite adresu: http://old.architektusajunga.lt/architekturos-ekspertu-tarybos-posedziai

Kontaktai

Lietuvos architektų sąjunga
Kalvarijų g. 1, 09310 Vilnius, Lietuva

Tel.: (8~5) 275 6483
El. paštas info@architektusajunga.lt

Juridinio asmens kodas: 191934984
PVM mokėtojo kodas: LT 919349811

Plačiau…

Užsiprenumeruokite naujienlaiškį

Archyvai

Atgal